מה ההשפעה של וירוס הקורונה על הנדל"ן העסקי?
תוכן עניינים
איך הקורונה תשפיע על שוק המשרדים?
מה ההשפעה של וירוס הקורונה על הנדל"ן העסקי? וירוס הקורונה ידוע לעולם כבר מספר חודשים, ומהר מאוד התחלנו להרגיש את השפעתו גם בארצנו הקטנה. הוירוס כבר פגע בתחומים רבים בחיי היום יום שלנו, בריאותיים, כלכליים, חברתיים ועוד. נכון להיום בחודש מרץ 2020 כבר ניתן ליראות את הפגיעה שנוצרה בגלל המשבר. אנו נעביר לכם את מצב שוק הנדל"ן העסקי כיום, ונקודות אור לעתיד הקרוב והרחוק.
השפעה של וירוס הקורונה על הכלכלה
ללא ספק ההשפעה של וירוס הקורונה על הכלכלה היא שלילית. רק בעתיד נוכל לחשב את הנזקים שנגרמו, אבל כבר היום אנו יכולים לראות את הפגיעה בעולם כולו ובישראל בפרט. חברות רבות מאמצות את המודל של עבודה מהבית, והמשרדים נשארים עם מספר מצומצם של עובדים. כמו כן עסקים רבים הוציאו את העובדים לחל"ת(חופשה ללא תשלום). בנקים, סופר מרקטים, פארמים ועסקים חיוניים ימשיכו לעבוד ולתמוך בעם ובכלכלה. עצמאיים ואנשי עסקים שלא חיוניים לשוק תמיד יכולים לעבוד מהבית(במידה והעסק מאפשר זאת).
כיצד נפגע שוק המשרדים מוירוס הקורונה?
כמובן שהפגיעה הכללית במשק פגעה גם בתחום הנדל"ן העסקי. כיום הממשלה מנסה לעזור לעסקים בדחיית תשלומי מע"מ, וארנונה עסקית. אם זאת את השכירות אנו צריכים לשלם. שכירות יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש במשרדים בתל אביב, ויכולה להגיע למאות אלפי שקלים כשמדובר בשטחים גדולים או במגדלי יוקרה. לעומת זאת יש חברות שיכולות לשרוד במצב הקיים. חברות הייטק, סייבר, וסטארט אפים עם תקציב שנתי יציב יכולות לעמוד במצב הנוכחי. כמו כן עורכי דין, רואי חשבון ורופאים שתמיד חושבים לטווח הרחוק ויכולים להתמודד עם המצב. בעלי משרדים גם נפגעו במהלך הקורונה וגם להם נגרם נזק כלכלי. אנו ב zuz יועצי נדל"ן ממשיכים לעבוד בכפוף להנחיות הממשלה, ויודעים לתת שירות מקצועי ומוגן ללקוחות שלנו. אנו מעריכים שבעתיד הקרוב יהיו חברות שירצו לעזוב באמצע החוזה בגלל צמצום מספר העובדים או סגירת העסק. עסקאות שכירות חדשות שמתבצעות בשוק המשרדים כרגע קטנות מאוד. גם לנו נפלו עסקאות נדל"ן שהיו כמעט סגורות וברגע שהלקוחות הבינו את גודל המצב הם דחו את המעבר עד יעבור זעם.
ניצול הזדמנויות בתחום הנדל"ן העסקי
ברגעי משבר בשוק תמיד יש אנשים שיודעים לנצל את המצב לטובתם. אנו חושבים שזאת הזדמנות טובה לאנשי עסקים שמחפשים לרכוש משרד לשימוש עצמי. כיום בעלי המשרדים שרוצים למכור את המשרד יהיו מוכנים להתגמש יותר במחיר מאשר בימים רגילים. ניצול עסקאות יכול להיות גם בתחום השכירות. כיום יש היצע גדול של משרדים להשכרה בתל אביב, ומספר רב של נכסים ריקים שמחכים לשוכר. במצב כזה בעלי משרדים פרטיים שמשלמים כרגע את דמי הניהול והארנונה יעדיפו להוריד את מחיר השכירות המבוקש, ולהכניס שוכר שישלם את כל ההוצאות הללו.
מעבר משרד בצל ההשפעה של הקורונה
מעבר של משרד בזמן משבר תמיד יהיה בעייתי ולא פשוט. המצב דומה לתקופת מלחמה, ביטחון ובריאות הציבור עולים על האינטרסים הכלכליים. חברות יציבות יכולות להמשיך לבצע את המעבר של המשרד כמו שתכננו לפני המשבר, ואף יכולות לנצל את המצב לטובתם כמו שהזכרנו כבר. ישנם גם חברות שניזוקו מהמצב ורוצות להפחית את הוצאות השכירות ולצאת מהחוזה, לרוב יש להם את האפשרות למצוא שוכר חלופי. במצב כזה אנו ממליצים לפנות לחברת תיווך נדל"ן העסקי שמתמחה בשוק המשרדים. לחברות התיווך יש מאגר לקוחות שמחכים לניצול הזדמנויות, הם יכולים לעזור לכם במצבים כאלו. חשוב גם להכיר ולדעת איך לבחור חברת תיווך שתתאים לצרכים שלכם.
ההשפעה של וירוס הקורונה על הנדל"ן העסקי
רק כאשר נצא מהמשבר נוכל להעריך את גודל ההשפעה. אנו מקווים שהנזקים בשוק הנדל"ן יהיו קטנים ושנוכל לחזור במהרה לשגרה. אנו ממליצים להישאר מעודכנים תמיד לפי הנחיות של הממשלה ולבצע החלטות בהתאם למצב. בימים אלו חשוב להישאר מעודכנים ולא לפספס הזדמנויות.
עדכון מצב הנדל"ן העסקי 2022
כיום בתחילת שנת 2022 אנו יכולים לראות את ההשפעה של הקורונה על שוק המשרדים והתעסוקה בישראל.
כאשר מסתכלים על שוק שכירות המשרדים בתל אביב אנו רואים עלייה חדה בדמי השכירות שחלה בשנת 2021, העלייה נובעת בעיקר בגלל השקעות של מיליוני דולרים מחול בחברות הייטק ישראליות והכנסה של כסף זר לשוק הישראלי. בעקבות הגיוסים הרבים של חברות הייטק נוצר ביקוש רב של שטחים גדולים להשכרה בתל אביב, וכיום קשה מאוד למצוא משרדים להשכרה שמתאימים להייטק בגדלים של 500-1000 מ"ר בתל אביב והסביבה.
עקב מצב ההיצע ומחירי המשרדים בתל אביב אנו רואים תופעה של מעבר של חברות גדולות מחוץ לתל אביב לאזורים כמו: מתחם הבורסה ברמת גן, מתחם בסר בבני ברק ואפילו לגבעתיים. במתחם בסר נבנים בימים אלו מספר רב של מגדלי משרדים שמאפשרים לחברות גדולות לקחת קומות שלמות להשכרה בהתאמה אישית לפי הצרכים של הדיירים ובחצי ממחירי השכירות של משרדים בתל אביב.
אנו מזהים עלייה חדה בשכירות שמגיעה גם לפי 2 ממה שראינו בתחילת הקורונה. במגדלי הארבעה למשל מחירי השכירות בתחילת הקורונה היו סביב 100 ש"ח למ"ר ובשנת 2022 המחירים הגיעו ל 200-250 ש"ח למ"ר.
תופעה נוספת שאנו יכולים לראות זה רשימות המתנה ארוכות של חברות הייטק קטנות שרוצות להיכנס למתחם עבודה משותף. בתחילת הקורונה המתחמים האלו נפגעו מאוד בעיקר בגלל האפשרות לחוזה קצר טווח ובכך רוב החברות פשוט עזבו והפסיקו לשלם, אך בשנת 2022 אנו רואים תפוסה מלאה של חברות קטנות במתחמים האלו. אנשים הבינו שקשה לעבוד רק מהבית ורוצים את החוויה והאפקטיביות שמשרד נותן.